Menu

Zoek op Delichef

Volg ons op Bloglovin’

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Kaas-knoflookbroodjes

5 februari 2015 - Author: Linda - 2 reacties

Met het weekend voor de deur, ben ik alweer druk aan het nadenken wat ik kan gaan bakken. Niets is fijner dan om in het weekend wat meer tijd in de keuken te besteden. En wat is er nu leuker dan brood bakken?

Ik weet niet wat het is, maar ik vind het heerlijk om met gistdegen te werken. Het kneden, het rijzen, het verwerken, ik geniet van elke stap. Als het resultaat dan ook nog eens fantastisch is, kan mijn dag niet meer stuk. Het is dus fijn om een paar recepten te hebben waarvan je weet dat ze werken.

Knoflook-kaasbroodjes01   

Deze broodjes werken iedere keer. Ze zijn heerlijk voor bij een kom soep, zoals mijn tomaten-roomsoep. Of mijn bloemkoolsoep. Of mijn broccolisoep. Heel veelzijdig dus!

Knoflook-kaasbroodjes09

Knoflook-kaasbroodjes08

Nodig voor 12 broodjes

Deeg:

  • 240 mL melk
  • 80 gram boter
  • 1 zakje (7 gram) instant gist
  • 500 gram bloem
  • 50 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)
  • 70 gram suiker
  • 3 eierdooiers
  • 1 theelepel zout
  • olijfolie

Knoflook-kaasbroodjes06

Topping:

  • 45 gram boter
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Knoflook-kaasbroodjes11

Aan de slag:

Verwarm de melk met de boter in een pannetje tot de boter gesmolten is. Doe de gesmolten boter en melk met het gist, de bloem, de geraspte kaas, de suiker, de eierdooiers en het zout in een kom en kneed dit voor ongeveer 10 minuten. Ik doe dit met een keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Het kan wel dat je dan langer moet kneden. Je moet kneden tot het deeg glad is.

Vet een kom in met olijfolie. Vorm het deeg tot een bal en leg het in de kom. Bestrijk de bovenkant ook met een beetje olijfolie. Dek de kom af met plastic folie en laat dit ongeveer een uur rijzen op een warme plek.

Smelt ondertussen de boter voor de topping met de knoflook in een pan. Snijd hiervoor de knoflook niet fijn, maar ‘kneus’ hem alleen. Dit doe je door met de zijkant van een mes op het teentje knoflook te drukken en hem zo een klein beetje te pletten. Bak de knoflook even, tot het begint te geuren, maar laat het niet bruin worden.

Vet een bakvorm in met een beetje olijfolie.

Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Snijd het deeg vervolgens in 12 (min of meer) gelijke delen. Vorm deze in bolletjes en leg ze in je bakvorm. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met de knoflookboter, strooi de geraspte kaas hier overheen en bestrooi de bolletjes vervolgens met de Italiaanse kruiden.

Dek de bakvorm weer af met plastic folie en laat nog een keer ongeveer een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Bak de bolletjes voor ongeveer 25 minuten. Een extra tip: als je de bolletjes direct uit de oven bestrijkt met gesmolten boter, glimmen ze mooi!

Knoflook-kaasbroodjes07

Categories: Brood, Diner - Tag: , , , , ,

Discussion (2 reacties)

  1. by Marja
    Beantwoorden

    Ze staan in de oven en ruiken heerlijk. We gaan ze straks proberen!

    • by Linda
      Beantwoorden

      Lekker!! Kan ik nog bij jullie aanschuiven? 😉

Laat een reactie achter bij Linda Reactie annuleren