Menu

Zoek op Delichef

Volg ons op Bloglovin’

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Karamelsaus zelf maken

11 juni 2015 - Author: Linda - Geen reacties

Sommige dingen maak ik niet zelf omdat ik ervan overtuigd ben dat het beter is, maar uit gemakzucht. Ja, je leest het goed. Soms vind ik het makkelijker om dingen zelf te maken. Ik heb namelijk niet zo veel zin om dingen te kopen waar ik maar een beetje van gebruik. Zonde van het geld ook.

Caramelsaus - 1

Zo ook met karamelsaus. Zoals jullie misschien wel weten, ben ik niet echt een zoetekauw. Karamelsaus is dan ook niets iets wat ik dagelijks, wekelijks of zelfs maar maandelijks gebruik. Die ene keer dat ik het wel gebruik, kan ik het net zo goed zelf maken. Het is namelijk heel weinig werk om te maken! Er gaat niet meer in dan suiker, slagroom en eventueel wat boter. Dat heb ik altijd wel in huis.

Vandaag laat ik je zien hoe jij ook zelf karamelsaus kan maken! Ik gebruikte deze karamelsaus voor deze brownies van m’n moeder (in plaats van de gesmolten fudge met slagroom), maar het is ook erg lekker over ijs bijvoorbeeld!

Caramelsaus - 3

Nodig voor 1 portie karamelsaus:

  • 200 gram suiker
  • 200 gram slagroom
  • water
  • eventueel een klontje boter

Aan de slag:

Doe de suiker in een steelpannetje met een flinke scheut water. Zet dit op halfhoog vuur. Laat de suiker eerst oplossen en kook het vervolgens verder in. Niet roeren! Als je gaat roeren, kristalliseert de suiker en mislukt je saus.

Laat de suiker koken tot hij lichtbruin is. Let hier goed op, want het duurt heel lang voor het bruin begint te worden, maar vervolgens gaat het heel snel. Als het te bruin wordt, heb je verbrande karamel en dat is echt niet lekker. De suiker moet amberkleurig worden.

Haal de pan van het vuur zodra de suiker amberkleurig is. Voeg nu de slagroom toe. Let op, dit gaat heel erg schuimen. Zorg dus dat je pan hoog genoeg is. Als je de slagroom hebt toegevoegd, mag je roeren. Roer het geheel tot een gladde saus. Voeg eventueel een klontje boter toe, voor een extra romige saus.

Hoe groot de verleiding ook is, steek niet gelijk je vinger in de pan om je karamelsaus te proeven! Suiker wordt ontzettend heet als je het kookt, dus laat de saus even afkoelen.

Caramelsaus - 4

Categories: Zoet - Tag: , , , , ,

Geef een reactie