Menu

Zoek op Delichef

Volg ons op Bloglovin’

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Pasta-ovenschotel met kaas, spek en prei

13 januari 2015 - Author: Linda - 4 reacties

Het is nog steeds koud en regenachtig, dus ik kook nog steeds comfort food. Dit past misschien niet helemaal bij mijn goede voornemen om gezonder te gaan eten, maar zeg nou eerlijk, wie neemt het me kwalijk?

 

In mijn zoektocht naar comfort food stuitte ik uiteraard ook op het Amerikaanse mac ‘n’ cheese. De klassieke recepten deden het echter niet helemaal voor mij. Na wat uitproberen kwam ik op deze versie. Met het romige van de saus, het zoute van het spek, de pit van de prei en de bite van de paneerlaag heb je alles wat je kan wensen.

Op de foto staat een halve portie. Deze ovenschotel laat zich namelijk ook heel goed invriezen. De andere helft heb ik dus ingevroren om later te eten. Laat de ovenschotel volledig ontdooien en zet hem dan voor 15 minuten in de oven op 175 graden. Je hoeft de schotel dan uiteraard niet in de oven te doen voordat je het in de vriezer zet!

Pasta-ovenschotel met spek, prei en kaas4

Nodig voor 4 personen (let op: dit zijn flinke porties):

 • 500 gram korte pasta
 • 1 prei
 • 250 gram spekjes
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 500 mL melk
 • 300 gram geraspte kaas

 

 • 50 gram boter
 • 50 gram paneermeel

Pasta-ovenschotel met spek, prei en kaas3

Aan de slag:

Zet eerst een pan water op om de pasta in te koken. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de prei in halve ringen. Bak de spek in een koekenpan. Als dit begint te kleuren, voeg dan de prei toe. Bak dit tot de prei zacht is. Zet de spek en de prei apart.

Smelt 50 gram boter, maar zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de bloem toe en bak dit ongeveer twee minuten. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Zorg dat de melk steeds is opgenomen voordat je weer wat toevoegt. Draai het vuur zo laag mogelijk als je alle melk hebt toegevoegd en laat het ongeveer tien minuten pruttelen.

Doe nu de pasta in het kokend water. Kook de pasta net niet helemaal gaar.

Voeg na de tien minuten de kaas bij de saus. Roer dit goed door. Voeg dan ook de spek en de prei toe. Meng de pasta hier doorheen.

Doe de pasta met de saus in een ovenschaal. Strooi hier het paneermeel overheen. Snijd de overige 50 gram boter in kleine blokjes en verdeel dit over de schotel. Zet de oven een kwartier in de oven, of totdat de bovenkant bruin wordt.

Pasta-ovenschotel met spek, prei en kaas7

Categories: Diner - Tag: , , , , , ,

Discussion (4 reacties)

 1. Oh my god! Goddelijk! Ik ben echt een pastafreak! Prei en ham, dat is gewoon dé combinatie. Helaas heb ik het nog nooit met pasta gegeten, maar het klinkt goed in mijn oren. Ook vrij makkelijk om te maken en comfort food is inderdaad goed met dit slechte weer!

  • by Linda
   Beantwoorden

   Dan moet je dit zeker een keer proberen! Prei en ham is inderdaad een ideale combinatie (hoewel ik in dit recept geen ham gebruikt heb maar spek, maar ham zou ook heel goed kunnen!), ik gebruik die combinatie ook graag voor hartige taart en mijn moeder maakt een fantastische ham-prei salade voor op brood.

 2. Oeh, jouw versie ziet er ook echt super lekker uit!

  • by Linda
   Beantwoorden

   Haha, dankjewel. Ik heb er nog een in de vriezer staan, dus ik eet het volgende week lekker weer! 🙂

Geef een reactie