Menu

Zoek op Delichef

Volg ons op Bloglovin’

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Serranohamkroketjes

22 januari 2015 - Author: Linda - Geen reacties

In mijn lijstje met goede voornemens voor 2015 lazen jullie al dat ik eind vorig jaar serranohamkroketjes maakte en dat deze zo goed zijn bevallen, dat ik vaker kroketjes wil gaan maken. Vandaag wil ik mijn recept voor serranohamkroketjes alvast met jullie delen.

Ik ben gek op kroketjes. Sinds het maken van deze kroketjes is mijn fantasie dan ook helemaal op hol gegaan. Ik weet niet wat voor kroketjes ik eerst wil maken. Kaaskroketjes, garnalenkroketjes, chorizokroketjes, groentekroketjes, alles lijkt me heerlijk!

Ondertussen ben ik me ook aan het inlezen over de techniek van kroketjes maken. Ik lees alles over de perfecte salpicon (zo heet de vulling van een kroket.. ik blijf het maar gewoon vulling noemen..) en het perfecte paneermeel (panko schijnt een nog beter resultaat te geven heb ik gelezen, ik ga het proberen). Ook heb ik gelezen dat het beter is om alleen eiwit te gebruiken in plaats van heel ei zoals ik dit keer deed. Het laatste woord over kroketjes is dus nog niet geschreven. Ik houd jullie op de hoogte van mijn vorderingen!

De inspiratie voor deze kroketjes deed ik trouwens op op de blog van Brenda Kookt. Ik heb het recept iets makkelijker gemaakt, zodat ik niet allerlei ingrediënten in huis hoefde te halen. Ik ben trouwens groot fan van de blog van Brenda!

Serranohamkroketjes1

Nodig voor 24 kroketjes:

 • 2 sjalotjes
 • 100 gram boter
 • 150 gram bloem
 • 800 mL melk
 • 1 bouillonblokje
 • 2 laurierblaadjes
 • 200 gram serranoham
 • 3 eieren
 • paneermeel
 • olijfolie
 • peper en zout

Serranohamkroketjes2

Aan de slag:

Snipper de sjalotjes. Verhit de boter met een scheutje olijfolie en fruit hierin de sjalotjes aan tot ze glazig zijn. Voeg dan de bloem mee en bak deze voor ongeveer twee minuten mee, zodat de smaak van rauwe bloem weg gaat. Voeg vervolgens beetje voor beetje de melk toe. Zorg dat de melk volledig is opgenomen voordat je weer wat toevoegt. Ga zo door tot alle melk is toegevoegd. Roer hier het bouillonblokje en de laurierblaadjes doorheen en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen.

Haal na de 10 minuten de laurierblaadjes eruit. Snijd de serranoham in kleine stukjes. Roer dit door de salpicon (de vulling dus) en breng dit op smaak met zout en peper.

Vet een platte schaal in (ik gebruik voor dit soort dingen graag bakspray) en stort de vulling in de schaal. Dek af met plastic folie en zet de schaal in de koelkast voor een aantal uur, totdat de vulling goed koud en stijf is.

Klop de eieren los. Rol kroketjes van de vulling. Ik heb een ijsboltang gebruikt om porties te maken. Een normale ijsboltang met een doorsnede van 5 centimeter gaf mij het perfecte formaat kroketjes. Van de bolletjes die ik schepte, heb ik kroketjes gerold.

Haal de kroketjes door het paneermeel, vervolgens door het ei en daarna nogmaals door het paneermeel. De kroketjes zijn nu klaar om te frituren. Je kan zo op dit punt ook invriezen.

Frituur de kroketjes voor 3-4 minuten op 180 graden.

Serranohamkroketjes3

Categories: Hapjes, Junkfood, Voorgerecht - Tag: , , , , ,

Geef een reactie